Siirry pääsisältöön

NAISTENPÄIVÄSPESIAALI: traaginen ystävyys kannattelee Simone de Beauvoirin autofiktiivisessä teoksessa "Erottamattomat"

Hyvää naistenpäivää kaikille!

Naistenpäivän kunniaksi halusin valita Simone de Beauvoirin teoksen Erottamattomat, jossa lukija pääsee kahden hurmaavan tytön kanssa aikamatkalle 1910- luvun Ranskaan.  Erottamattomat on jo pelkkien kansiensakin puolesta varsin kaunis ja esteettinen ja itsekin päättelin kirjan kannen nähdessäni tarinan olevan hyvin kepeä, romanttinen komedia. Varsin nopeasti minulle hahmottui kuitenkin tarinan syvyys ja koskettavuus.


Beauvoir itse on aikansa tunnetuimpia feministejä, filosofeja ja kirjailijoita. Beauvoir on ollut ratkaisevana feminististen teorioiden kehittäjähahmona ja vienyt feminismiä eteenpäin. Tästäkin syystä koin, että Beauvoirin Erottamattomat sopisi naistenpäivään loistavaksi kirjaksi, sillä kirjailija itse on ollut vaikuttamassa feminismin muutosten ja kehittymisen keskellä ratkaisevasti. Myös kirja käsittelee tyttöyttä, naiseutta, naiseksi kasvamista ja tyttöjen välisiä läheisiä ja intiimejä ystävyyssuhteita.

Lyhyesti ilmaistuna kirja on kertomus tyttöjen välisestä ystävyydestä ensimmäisen maailmansodan ajassa, jossa naiskuva on vielä hyvin kapea perinteiden ja katolilaisen uskonnon varjoissa. Kertomus sijoittuu Ranskaan ja tyttöjen yhteinen matka alkaa roomalaiskatolisen tiukan koulun pulpeteista. 

Kirjassa kuvataan kauniisti ja ainutlaatuisella tavalla ystävyyttä ja ystävyydestä kumpuavaa syvää rakkautta ja välittämistä. Ystävyyden lisäksi tarinassa kuvataan tyttöjen kasvua lapsista nuoriksi aikuisiksi. Tytöt kohtaavat toisensa koulun penkillä ja hurmaava ystävyys saa alkunsa aluksi kepeän sananvaihdon kautta. Viehättävän tarinasta tekee myös tyttöjen erilaiset lähtökohdat, jotka muovaavat ystävyydestä kiintoisan ja ainutlaatuisen. Andrée on itsevarma ja sanavalmis, ja kiinnittää kuplivalla ja säkenöivällä olemuksellaan Sylvien mielenkiinnon. Hyvin nopeasti päähenkilö ja minäkertoja Sylvie kiintyy Andréehen ja Beauvoir kirjoittaa Sylvien tuntemuksista kauniilla ja koskettavalla tavalla;


Yhtäkkiä ymmärsin ällistyneenä ja iloisena, että sydämeni tyhjyys ja päivieni synkkyys olivat johtuneet yhdestä ainoasta asiasta: Andréen poissaolosta. Elämä ilman häntä ei ollut elämää. Neiti de Villeneuve asettui opettajankorokkeelle, ja minä hoin mielessäni: ”Ilman Andréeta minä en ole elossa.” Iloni muuttui ahdistukseksi. Miten minun siis kävisi, jos hän kuolisi? minä mietin. Istuisin jakkarallani, johtajatar astuisi luokkaan ja sanoisi vakavalla äänellä: ”Rukoilkaamme, lapset, ystävänne Andrée Gallard on viime yönä kutsuttu Jumalan tykö.” Siinä tapauksessa! minä ajattelin, siinä tapauksessa putoaisin jakkaraltani ja kaatuisin kuolleena maahan minäkin. Ajatus ei ollut pelottava, tapaisimme toisemme heti taivaan porteilla.




Tarinan aikakausi näkyy erityisesti tyttöjen tavassa keskustella toistensa kanssa. Tyttöjen lapsuutta varjostavat sota, kaupunkien pommitukset sekä tiukan uskonnollinen näkemys. Tytöt teitittelevät toisiaan, ja se tuntui itsestäni hieman hassulta ja viralliselta aluksi. Kirjoitustyyli loi kuitenkin hyvällä tavalla kirjan tunnelmaa uskottavaksi, ja lukijana koki itsekin pääsevässä eräänlaiselle aikamatkalle ajassa taaksepäin 1910-1920 -luvun Ranskaan.


Seuraava osio sisältää jonkin verran juonipaljastuksia:


Tarina kertoo voimakkaasta rakkaudesta ja välittämisestä ystävää kohtaan. Erityisesti minäkertoja- Sylvien tuntema rakkaus Andréeta kohtaan oli lähes niin voimakasta, että se hipoo lähes romanttisen rakkauden tunteita. Toisinaan Sylvieta huoletti se, tunteeko Andrée samoin, vai onko hänen lämpimät tunteensa sittenkin yksipuolisia. Välillä Sylviesta tuntuu myös hyvin pahalta, sillä hän kokee, ettei hän voi oikein auttaa ystäväänsä, vaikka tekisi mitä. Tyttöjen keskinäinen henkilökemia oli samaistuttava kertomus rakkaasta ystävyyssuhteesta ja ystävyyden merkityksestä vaikeissa elämäntilanteissa. 

 Kirjan teemoja ovat tyttöjen välinen sydänystävyys, joka tuo turvaa, huolenpitoa ja kannattelua vaikeissakin tilanteissa. Tarinassa eletään maailmassa, joissa naisen vapautta varjostavat tiukat kulttuurilliset sekä uskonnolliset raamit ja luonnonlapsimainen sekä voimakastunteinen Andrée ei tunne oikein sopivansa tiukkaan ja ankaraan muottiin. Andrée tahtoisi olla vapaa ja heittäytyä rakkauden ja vapauden vietäväksi, mutta tiukan uskonnollinen ja konservatiivinen ähiympäristö yrittävät kaikin tavoin sammuttaa tytön paloa. Myös feministinä tunnettu Beauvoir nostaakin näitä teemoja teoksessaan hyvin esille ja kirjoittaa kaunista soljuvaa tekstiä. Erityisesti Andréen tarinasta nousee esiin traagisia piirteitä, sillä hän kokee rakkaussuhteensa traagisina ja onnettomina kapean naiskuvan ja hyvin vahvan uskonnollisen ilmapiirin sekä perheen painostuksen alla. Hän ei pysty elämään niin vapaasti sellaista elämää, mitä hän haluaisi. 


JUONIPALJASTUKSET LOPPUVAT


 Kertojan roolissa oleva Sylvie toimii eräänlaisena sivustaseuraajana ollessaan ystävättärelleen tukena hänen sydänsuruissaan ja on tarinassa samalla myös eräänlainen havaintojen tekijä. Andréen kokema traaginen rakkaustarina kuvastaa hyvin ja nostaa esiin kyseisen aikakauden rajoittavaa käsitystä naisena olemisesta.

 Kirjan autofiktiivisuus ja henkilökohtaisuus sen kirjoittajalleen tekee kirjasta vielä entistä voimakkaamman kokonaisuuden. Beaviourille kirja on ollut niin henkilökohtainen, että sitä ei olla julkaistu hänen elinaikanaan. Teoksen alkupuheessa selviää, että tyttöjen tarina pohjautuu Beauvoirin omaan nuoruuteen, joskin tarina ei ole varsinainen elämänkerta, vaan tarina on saanut inspiraatiota oikean elämän henkilöistä, eli on näin ollen autofiktio .Ystävysten välinen tarina on kepeydestään huolimatta myös traaginen ja surullinen kertomus, sillä lukija tietää jo heti alusta saakka, miten ystävyksistä toiselle tulee käymään. 
Rakkaan läheisen, esimerkiksi ystävän menehtyminen nuorena on painajaismainen tilanne kelle tahansa, ja erityisesti tässä tarinassa kepeästä ja positiivisesta ilmapiiristä sen tiesi koittavan. Tieto toisen ystävän kohtalosta sai tarinan tuntumaan tietyllä tavalla myös hyvin surumieliseltä. Nuorena pois nukkuminen on aina tragedia.

Voin suositella Beauvoirin Erottamattomat-teosta lämpimästi naistenpäivän lukuvinkiksi. Pienoisromaani on äänikirjana noin 3 tunnin mittainen, ja sen kuuntelee mainiosti vaikka yhdessä päivässä. Mielestäni ystävyyden ilosanomaan nojaava Erottamattomat on loisto valinta naistenpäivän kunniaksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riley Sagerin vuonna 2022 ilmestynyt trilleriuutuus "Eloonjääneet tytöt" vie lukijan kolmen selviytyjättären matkaan

Trilleritervehdys vaan kaikille! Taas olisi vuorossa trilleriteemaista jännärimeininkiä, kun katsastetaan kansien väliin ja tarkastellaan uunituoretta vuoden 2022 trilleriuutuutta, jolla kirjailija Riley Sager on meitä ilahduttanut. Tässä postauksessa valokeilaan pääsee Eloonjääneet tytöt, joka on vuonna 2022 julkaistu Riley Sagerin kirjoittama psykologinen trilleri.  Tarinan keskiössä on murhien jälkeinen aika sekä kolmen verilöylyistä selviytyneen "final girl":iksi ristityn nuoren naisen tarina. Quincy on paennut mökkimurhaajaa, Sam on kohdannut murhaajan yövuorossa ja Lisa on joutunut karmivien asuntolamurhien viimeiseksi selviytyjäksi. Murhista on jo 10-vuotta, mutta tapaukset kummittelevat edelleen jokaisen tytön elämässä tavalla tai toisella. Kolmea varsin erilaista elämää keskenään viettävää nuorta naista ei tunnu yhdistävän mikään muu, kuin viimeiseksi eloonjääneeksi selviytyminen ja niin sanottuun viimeisten tyttöjen clubiin kuuluminen. Tarinan viimeiset eloonjääneet

Hyvää sosiaalityön päivää! Esittelyssä sosiaalityöteemaisia luku- ja katseluvinkkejä

 Hyvää sosiaalityön päivää Oikein iloista sosiaalityön päivää niin kanssakollegoille kuin ihan kaikille muillekin tyypeille!  Halusin omistaa tämän postauksen sosiaalityölle, ja koska olen itse sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija sekä vammaispalveluiden työntekijä, koen tärkeäksi myös blogissa sen, että voin ottaa kantaa ja nostaa esiin sosiaalityöteemaisia teoksia. Sosiaalityön yhtenä rikkautena on sen monipuolisuus. Sosiaalityön näköalapaikalla näet koko ihmiselämän monimuotoisen kirjon - aina vastasyntymästä vanhuuteen saakka ja kaikkea muuta siltä välillä. Ihmiselämän vaaliminen ja tukemien on sosiaalityön keskiössä, mikä ainakin itselläni jaksaa vuosi toisensa jälkeen motioitumaan tenttiviikoilla ja deadlinejen lähestyessä sekä paperitöiden ja lukuisten kirjausten lomassa.  Sosiaalityöntekijä kulkee matkaansa muuttuvan maailman sekä alati muovautuvan yhteiskunnan keskellä ja kohtaa ainutlaatuisia asiakastilanteita, joista melkein vannon, ettei yhtäkään täysin samanlaista päivä

Lastensuojelun sydämessä - arvostelua ja pohdintaa lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden arkeen sukeltavasta tv-sarjasta "Pala sydämestä"

 Koin itselleni ja blogillenikin tärkeäksi perehtyä aiheeseen, joka liippaa erittäin läheltä myös omaa alaani mitä itse opiskelen. Olen siis sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija, ja luonnollisesti sosiaalityöhön liittyvät asiat ovat minulla sydäntä lähellä. Ja varmasti monelle sosiaalityöntekijälle lastensuojelu on suurena palana sydämessä, sillä työ vaatii aitoa kiinnostusta ympäröiviä ihmisiä ja yhteiskuntaa kohtaan ja aivan erityistä ammatillista osaamista sekä vahvaa sosiaalityön ammatti-identiteetin sekä ammattietiikan hallitsemista.  Pala sydämestä-sarja on siis vuoden 2021 keväällä ilmestynyt YLE:n tuottama sarja, joka kertoo kahden lastensuojelun sosiaalityöntekijän tarinaa ja joka perehtyy lastensuojelun moraalisiin dilemmoihin sekä kiireiseen ja toisinaan raskaaseen arkeen, jossa kohdataan tunteikkaita ja eettisesti haastavia tilanteita niin asiakkaiden, kuin laajempienkin yhteiskunnallisten ilmiöiden kanssa. Kun ensimmäisen kerran kuulin sarjasta, olin ihan että "jes