Siirry pääsisältöön

Löytöjä Tampere Kupliista 2022: Sarjakuvateos Tympeät tytöt - Aikuistumisriittejä tarjoaa terävää yhteiskuntakritiikkiä ja herskyvää huumoria

 Olimme kavereiden kanssa Tampere kuplii-sarjakuvatapahtumassa ja mukaani niin sanotuksi matkamuistoksi tarttui teos Tympeät tytöt - Aikuistumisriittejä. Tympeät tytöt on Riina Tanskasen julkaisema sarjakuvateos, joka käsittelee tyttöyttä ja naiseutta sekä feminiinisyyttä ympäröivässä yhteiskunnassa värikkäällä, räväkän rehellisellä ja ajankohtaisella tavalla. Se uskaltaa nostaa tapetille vaijettuja aiheita rohkealla ja ironisellakin tavalla huumoria unohtamatta.


Riin Tanskanen on suomalainen kuvataitelilija sekä sarjakuva-artisti, joka on varmasti monelle tuttu Instagramin Tympeät tytöt-tililtään. Tanskanen luo yhteiskuntakriittistä ja kantaaottavaa taidetta, jossa näkyy naisen ainutlaatuinen ja persoonallinen kädenjälki. Tanskasen julkaisema esikoisteos Tympeät tytöt - Aikuistumisriittejä jatkaa samalla mallilla, ja kirja on hieno paketti toinen toistaan upeampia sarjakuvia, jotka ottavat näppärästi kantaa moniin ajankohtaisiin ilmiöihin.



Tarinan aikana lukija pääsee kohtaamaan toinen toistaan erikoisempia hahmoja, aina Pimppienkelistä Tolkun ihmiseen. Pimppienkeli kulkee lukijan mukana tarinan ensisivuista aina lopputeksteihin saakka ja värikkääseen ja sympaattiseen hahmoon pääsee todellakin samaistumaan ja tykästymään. 

Osa hahmoista on varsin ironisia ja humoristisen kärjistettyjä karikatyyrejä aikamme kyseenalaisistakin arvoista ja ilmiöistä, joihin olemme kuitenkin varsin napakasti tottuneet ja joista voi olla vaikeaa päästä eroon. Paikoitellen rujokin kieli luo hienon kontrastin pastelliselle kuvitukselle. 



Teos herättelee lukijaa ajattelemaan uudesta näkökulmasta pinttyneitä ja vanhanaikaisia, mutta silti niin totuttuja asenteita, joita naiseuteen ja tyttöyteen liitämme. Lukija saa suuren annoksen tietoa erilaisista sosiaalitieteellisistä ja yhteiskuntatieteellisistä aiheista, kuten esimerkiksi feminismistä, sisäistetystä naisvihasta ja patriarkaatista nykyaikaisessa järjestelmässä. Mielestäni kirja tarjoaa laajasti hyvää nippelitietoa erityisesti niille henkilöille, joille aihe voi olla etukäteen hieman vieras ja jotka haluavat tietää aiheesta lisää selkeällä tavalla. Informatiivisuudesta huolimatta kieli on kokoajan ymmärrettävää ja helposti omaksuttavaa. 

 Teemoja käsitellään ainutlaatuisella ja mieleenpainuvalla sekä raikkaalla tavalla, ja ainakin itselle kirja tarjosi paljon pohdittavaa, ajateltavaa sekä ihan täysin uuttakin tietoa.

Sarjakuvat tarttuvat yhteiskunnallisiin aiheisiin herskyvän humoristisella ja ironisella otteella. Yhteiskuntakriittinen näkökulma onkin monessa kohtaa hyvin samaistuttava. Myös vakavia teemoja, kuten esimerkiksi seksuaalista ahdistelua, kehovihaa, "not like the other girls"- vertailua, rasismia sekä keinotekoista luonnollisuutta ihannoivia kauneuskäsityksiä käsitellään mielenkiintoisella, raikkaalla ja kantaaottavalla tavalla. Pidin sarjakuvien fiiliksestä ja tärkeitä aiheita alleviivasivat hienot ja luovat kuvitukset.

Kuvitus on kannesta kanteen pastellista, suloista ja kaunista. Kuvitus on lahjakkaan taiteilija Tanskasen omaa luomusta ja persoonalliset kuvitukset hahmoineen tekevät sarjakuvasta hauskan, mukaansatempaavan ja koskettavankin tarinan.

Teoksessa näkyy nuoren naisen ääni ja ajatukset sekä turhautuminenkin vanhoihin rakenteisiin ja raameihin, joita edelleen todistamme enemmän tai vähemmän suorasti tai epäsuorasti esimerkiksi työelämässä, sosiaalisessa mediassa tai ulkonäkö- ja kehoihanteissa. 

Juuri tästä syystä koenkin teoksen teemoineen hyvin tärkeäksi modernin naisen ja naiseksi identifioituvan opukseksi joka tarjoaa hienojen kuvitusten ja huumorin lisäksi silkkaa asiaa ja vieläpä hyvin tärkeää sellaista. Toki tarinan ovi on auki kaikille yhteiskunnallisista aiheista kiinnostuneille sukupuoleen, ikään tai muuhunkaan asiaan katsomatta. On tärkeää, että tämä aihe saa näkyvyyttä ja sitä käsitellään häpeilemättömästi ja rohkeasti helposti lähestyttävällä tavalla. Olen ainakin itse tyytyväinen, että hankin teoksen vihdoin myös itselleni kirjakaappiin ilahduttamaan.




Kommentit

  1. Tämä sarjis on todellakin ajatuksia herättävä, ja todella tärkeä teos nykyaikana! Oon täysin samaa mieltä kaikesta, mitä kirjoitit tähän sarjikseen liittyen. Muakin puhutteli tosi moni juttu tässä sarjakuvassa. Tanskanen on todellakin onnistunut luomaan jotain tosi upeeta, ja samaan aikaan opettavaista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riley Sagerin vuonna 2022 ilmestynyt trilleriuutuus "Eloonjääneet tytöt" vie lukijan kolmen selviytyjättären matkaan

Trilleritervehdys vaan kaikille! Taas olisi vuorossa trilleriteemaista jännärimeininkiä, kun katsastetaan kansien väliin ja tarkastellaan uunituoretta vuoden 2022 trilleriuutuutta, jolla kirjailija Riley Sager on meitä ilahduttanut. Tässä postauksessa valokeilaan pääsee Eloonjääneet tytöt, joka on vuonna 2022 julkaistu Riley Sagerin kirjoittama psykologinen trilleri.  Tarinan keskiössä on murhien jälkeinen aika sekä kolmen verilöylyistä selviytyneen "final girl":iksi ristityn nuoren naisen tarina. Quincy on paennut mökkimurhaajaa, Sam on kohdannut murhaajan yövuorossa ja Lisa on joutunut karmivien asuntolamurhien viimeiseksi selviytyjäksi. Murhista on jo 10-vuotta, mutta tapaukset kummittelevat edelleen jokaisen tytön elämässä tavalla tai toisella. Kolmea varsin erilaista elämää keskenään viettävää nuorta naista ei tunnu yhdistävän mikään muu, kuin viimeiseksi eloonjääneeksi selviytyminen ja niin sanottuun viimeisten tyttöjen clubiin kuuluminen. Tarinan viimeiset eloonjääneet

Hyvää sosiaalityön päivää! Esittelyssä sosiaalityöteemaisia luku- ja katseluvinkkejä

 Hyvää sosiaalityön päivää Oikein iloista sosiaalityön päivää niin kanssakollegoille kuin ihan kaikille muillekin tyypeille!  Halusin omistaa tämän postauksen sosiaalityölle, ja koska olen itse sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija sekä vammaispalveluiden työntekijä, koen tärkeäksi myös blogissa sen, että voin ottaa kantaa ja nostaa esiin sosiaalityöteemaisia teoksia. Sosiaalityön yhtenä rikkautena on sen monipuolisuus. Sosiaalityön näköalapaikalla näet koko ihmiselämän monimuotoisen kirjon - aina vastasyntymästä vanhuuteen saakka ja kaikkea muuta siltä välillä. Ihmiselämän vaaliminen ja tukemien on sosiaalityön keskiössä, mikä ainakin itselläni jaksaa vuosi toisensa jälkeen motioitumaan tenttiviikoilla ja deadlinejen lähestyessä sekä paperitöiden ja lukuisten kirjausten lomassa.  Sosiaalityöntekijä kulkee matkaansa muuttuvan maailman sekä alati muovautuvan yhteiskunnan keskellä ja kohtaa ainutlaatuisia asiakastilanteita, joista melkein vannon, ettei yhtäkään täysin samanlaista päivä

3 kertomusta naiseudesta - osa 2: Emmi-Liia Sjöholmin Paperilla toinen tarjoaa ilmavaa autofiktiota

 Nyt olisikin taas vuoro palata blogisarjan pariin, ja tällä kertaa valokeilassa olisikin Emmi-Liia Sjöholmin vuonna 2020 ilmestynyt autofiktiivinen teos Paperilla toinen, joka pureutuu naiseksi kasvuun, äitiyteen, seksuaalisuuteen ja itsensä etsimiseen. Tämä kohuakin saanut kirja on Kosmoksen kustantama ja Sjöholmin esikoisteos. Emmi-Liia Sjöholmin teos on herättänyt kohun lisäksi paljon mielipiteitä sekä puolesta, että vastaan. Teos on suorapuheinen, toteava ja uniikilla tavalla hyvin simppeli ja arkinen. Toteavan lyhyistä ja ilmavista lauseista huokuu varmuus, kirjoittajan henkilökohtainen kokemus ja taito ilmaista itseään ja ympäröivää maailmaa ilmiöineen hienolla ja persoonallisella tavalla.  Tarinan minäkertoja liikkuu nuoruudessa ja aikuisuudessa vuoron perään. Tarina ei etene kronologisesti eteenpäin, vaan kappaleet ovat ikään kuin ajatuksenomaisia muistoja minäkertojan elämästä, jotka kumpuavat toteavina lyhyinä kappaleina muodostaen kuitenkin mielenkiintoisen ja yhtenäisen ko