Siirry pääsisältöön

Oivalluksia, hetkiä ja itsensä etsimistä: Arvostelussa Sisko Savonlahti - Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu

Tällä kertaa vuorossa olisi taas yksittäistä kirja-arvostelua sekä esittelyä syksyyn loistavasti sopivasta melankolisen humoristisesta suomalaisesta chick-lit-teoksesta.
Sisko Savonlahden kirjoittama ja vuonna 2018 julkaistu" Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu" sopii loistavasti alkusyksyn viileneviin päiviin ja luokseensa kutsuviin vilttipeittoihin. 

Kauniin kukkasellisen kannen omaava "Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu" peittää pastellisesta kuvioinnista huolimatta alleen melankolishumoristisen kolmekymppisen nimettömäksi jääneen naisen tarinan, jossa keskeisenä teemana ovat itsensä etsiminen, hukassa oleminen ja elämänhallinnasta irti joutuminen.



Tarinan keskiössä on kolmekymppinen freelancer-toimittajana toiminut nuori nainen, jonka elämä tuntuu olevan eräänlaisessa taitekohdassa. Otetta on vaikea saada, ja tuntuu, että päivät lipuvat ohitse yhtä nopeasti, kun päähenkilön ikkunasta näkyvä linnanmäen huvipuistolaite. Päähenkilö haahuilee ja on hukassa; työt ovat kiven alla, rakkausrintamalla on rupia enemmän kuin laki sallii ja "valitettavasti valintamme ei osuneet sinuun" kirjeet alkavat maistua puulta. 


Tarina alkaa erosta. Entisen poikaystävän kanssa keskustellaan kylmän kasuaalisti muuttolaatikoista ja päähenkilön uusi sinkkuelämä saa luvan alkaa Tindereineen päivineen. Kuukaudet vierivät, mutta päähenkilön on vaikea tarttua omasta elämästään rohkeasti kiinni ja muuttaa suuntaa sipsidippienmakuisesta arjesta. Eipä aikaakaan, kun kiikarissa on uusi mies, ja treffejä päästään makustelemaan parhaan ystävän kanssa. 

Kirjan alussa tunnelma on melankolinen, harmaa ja arjenmakuinen, mutta Savonlahti kuljettaa tarinaa kuitenkin eteenpäin ironinen pilke silmäkulmassa.  Savonlahden kirjoittama teksti on kevyttä ja oivaltavaa. Humoristisia ja ironisia oivalluksia kirjassa tarjoillaan paljon, ja useat kohdat saivat hymyn kohoamaan välittömästi huulille. Melankolisesta teemasta huolimatta kirjan paino on humoristisessa, pieniä yksityiskohtia esiin piirtävässä ja kevyessä kerronnassa, ja kirja toimii varsin hyvin äänikirjana huippuhyvän lukijan lukemana. Kirjan hahmo on eksynyt ja hukassa elämässään, mutta tarinan kepeys antaa lukijalle toivoa paremmasta.


Omasta mielestäni tarina oli kiehtova juurikin sen arkisuuden vuoksi, ja kirja elää juonellisesti etenevän tarinan sijaan hetkistä. Savonlahden tarina on täynnä pieniä arkisia hetkiä, päähenkilö tekee humoristisia oivalluksia sekä itsestään, että ympäröivästä maailmasta, ja jokainen sivu maistuu arkiselta elämältä. Päähenkilö on kaikkea muuta kuin menestyvä yli-ihminen, ja tämän arjen antisankarittaren saappaisiin oli mielenkiintoista astua, kun lukijana pääsi tirkistelemään tavallisen kolmekymppisen haahuilua ja itsensä etsimistä. Joissakin kohdissa päähenkilön flegmaattisuus ja elämänhallinnan kaoottisuus tuntuivat ehkä jopa hitusen ärsyttäviltäkin, mutta omalla tavallaan se on myös koko tarinan suola.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riley Sagerin vuonna 2022 ilmestynyt trilleriuutuus "Eloonjääneet tytöt" vie lukijan kolmen selviytyjättären matkaan

Trilleritervehdys vaan kaikille! Taas olisi vuorossa trilleriteemaista jännärimeininkiä, kun katsastetaan kansien väliin ja tarkastellaan uunituoretta vuoden 2022 trilleriuutuutta, jolla kirjailija Riley Sager on meitä ilahduttanut. Tässä postauksessa valokeilaan pääsee Eloonjääneet tytöt, joka on vuonna 2022 julkaistu Riley Sagerin kirjoittama psykologinen trilleri.  Tarinan keskiössä on murhien jälkeinen aika sekä kolmen verilöylyistä selviytyneen "final girl":iksi ristityn nuoren naisen tarina. Quincy on paennut mökkimurhaajaa, Sam on kohdannut murhaajan yövuorossa ja Lisa on joutunut karmivien asuntolamurhien viimeiseksi selviytyjäksi. Murhista on jo 10-vuotta, mutta tapaukset kummittelevat edelleen jokaisen tytön elämässä tavalla tai toisella. Kolmea varsin erilaista elämää keskenään viettävää nuorta naista ei tunnu yhdistävän mikään muu, kuin viimeiseksi eloonjääneeksi selviytyminen ja niin sanottuun viimeisten tyttöjen clubiin kuuluminen. Tarinan viimeiset eloonjääneet

Hyvää sosiaalityön päivää! Esittelyssä sosiaalityöteemaisia luku- ja katseluvinkkejä

 Hyvää sosiaalityön päivää Oikein iloista sosiaalityön päivää niin kanssakollegoille kuin ihan kaikille muillekin tyypeille!  Halusin omistaa tämän postauksen sosiaalityölle, ja koska olen itse sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija sekä vammaispalveluiden työntekijä, koen tärkeäksi myös blogissa sen, että voin ottaa kantaa ja nostaa esiin sosiaalityöteemaisia teoksia. Sosiaalityön yhtenä rikkautena on sen monipuolisuus. Sosiaalityön näköalapaikalla näet koko ihmiselämän monimuotoisen kirjon - aina vastasyntymästä vanhuuteen saakka ja kaikkea muuta siltä välillä. Ihmiselämän vaaliminen ja tukemien on sosiaalityön keskiössä, mikä ainakin itselläni jaksaa vuosi toisensa jälkeen motioitumaan tenttiviikoilla ja deadlinejen lähestyessä sekä paperitöiden ja lukuisten kirjausten lomassa.  Sosiaalityöntekijä kulkee matkaansa muuttuvan maailman sekä alati muovautuvan yhteiskunnan keskellä ja kohtaa ainutlaatuisia asiakastilanteita, joista melkein vannon, ettei yhtäkään täysin samanlaista päivä

Lastensuojelun sydämessä - arvostelua ja pohdintaa lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden arkeen sukeltavasta tv-sarjasta "Pala sydämestä"

 Koin itselleni ja blogillenikin tärkeäksi perehtyä aiheeseen, joka liippaa erittäin läheltä myös omaa alaani mitä itse opiskelen. Olen siis sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija, ja luonnollisesti sosiaalityöhön liittyvät asiat ovat minulla sydäntä lähellä. Ja varmasti monelle sosiaalityöntekijälle lastensuojelu on suurena palana sydämessä, sillä työ vaatii aitoa kiinnostusta ympäröiviä ihmisiä ja yhteiskuntaa kohtaan ja aivan erityistä ammatillista osaamista sekä vahvaa sosiaalityön ammatti-identiteetin sekä ammattietiikan hallitsemista.  Pala sydämestä-sarja on siis vuoden 2021 keväällä ilmestynyt YLE:n tuottama sarja, joka kertoo kahden lastensuojelun sosiaalityöntekijän tarinaa ja joka perehtyy lastensuojelun moraalisiin dilemmoihin sekä kiireiseen ja toisinaan raskaaseen arkeen, jossa kohdataan tunteikkaita ja eettisesti haastavia tilanteita niin asiakkaiden, kuin laajempienkin yhteiskunnallisten ilmiöiden kanssa. Kun ensimmäisen kerran kuulin sarjasta, olin ihan että "jes