Siirry pääsisältöön

Clare Mackintosh: Panttivanki


Viime postauksesta onkin jo aikaa, ja nyt olisi tarkoitus asettautua vähitellen joulun odotukseen ja glögien sekä villasukkien syleilyyn. Joulun aika merkitsee ainakin minulle rauhoittumista, kotia, lomille lähtöä sekä rentoutumista, ja perinteisesti jouluuni on kuuluneet vahvasti joulupukilta saadut lahjakirjat, joita on rauhallisten pyhien aikana päässyt tutkailemaan villavilttien ja jouluruuan lämmittäessä kehoa ja mieltä.
Tässä postauksessa aion esitellä teille vuonna 2021 julkaistun suhteellisen tuoreen psykologisen trillerin, joka sopii loistavaksi joululahjaideaksi jännittäviä tarinoita rakastavalle läheiselle. Vedä siis turvavyö tiukasti kiinni, antaudu mukaan karmivalle lennolle ja astu sisään Clare Mackintoshin Panttivanki-tarinaan.





 Panttivanki on siis Clare Mackintoshin vuonna 2021 julkaistu psykologinen trilleri. Kiehtovana yksityiskohtana on Mackintoshin pitkä ura poliisina ennen hänen kirjailijan uraansa, ja uskon, että poliisin ura on tuonut paljon inspiraatiota hänen kirjoihinsa. 

Panttivangin tarina sijoittuu yläilmoihin, ja lentokoneen ahtaista käytävistä tulee hyvin nopeasti karmivien tapahtumien päänäyttämö tuntemattoman uhatessa businessluokassa työskentelevää lentoemäntä-Minaa. Mina joutuu karmaisevien valintojen äärelle, ja koko matka on vaarassa paisua ennennäkemättömäksi katastrofiksi.

Kirja alkaa hyvin perinteiseen psykologisille trillereille ominaiseen tapaan. Keskiössä on kolmihenkinen perhe, jossa eripuraa ja jännitettä riittää niin vanhempien, kuin vanhemman ja lapsenkin välillä. Vanhemmat voivat huonosti parisuhteessaan ja lapsen kanssa on kiintymyssuhdehaasteita. Etenkin isän roolin ja tunteiden kuvaus on raastavaa, ja Mackintosh saa hahmojensa tunteet kuvattua hienosti kansien väliin.
Tarina imaisee lukijansa mukaansa välittömästi, ja hahmot vaikuttavat hyvin mielenkiintoiselta. Vaikka kirjan alkuasetelma on hyvin tyypillinen psykologisten trillereiden asetelma, kulkee tarina kuitenkin mielenkiinnolla eteenpäin. 
Yläilmoista ja lentämisestä viehättynyt Mina on lentäjäkoulun keskeyttänyt perheenäiti, joka työskentelee lentoemännän työssä, ja saa kutsun maineikkaalle neitsytmatkalle, joka kuljettaa arvoisat matkustajansa Lontoosta Sydneyyn. Lennolle on kutsuttu maineikasta väkeä aina toimittajista julkimoihin, mutta ompahan lennolla myös joku, jolla on täysin muut tarkoitusperät mielessään. Joku, jolla on vähemmän ystävälliset aikeet.

Kirjan jännitys rakentuu hitaasti, mutta piinaavalla tavalla. Psykologinen jännitys on loistavaa, ja jännitys pitää lukijan tiiviisti uhkia ja vaaroja täynnä olevan lentokoneen kyydissä. 
Tarina maalailee ahdistavia kuvia ahtaista, tunkkaisista ja paniikkia huokuvista käytävistä ja rakentaa klaustrofobista tunnelmaa. Sivuhahmojen taustoihin perehdytään pikku hiljaa tarinan edetessä, ja eteen päin lentokoneen lailla kiitävä tarina rakentaa mysteeriä koukuttavalla tavalla.
Nopeasti lukijalle käy selväksi, ettei kukaan todellakaan ole turvassa. 

Psykologisena trillerinä kirja on perinteitä noudattava, mutta varsin toimiva trilleri, jossa tunnelma on loppuun asti kutkuttava ja klaustrofobinen. Psykologisia trillereitä rakastavana sain tästä tarinasta paljon iloa, ja voinkin suositella sitä vahvasti myös muille trillereiden ystäville. Tarina on suhteellisen pitkä, ja juonikoukeroita lennolle mahtuu paljon. Tarina herättää lukijan ajattelemaan ja pohdiskelemaan moraalisia dilemmoja sekä ajankohtaisia teemoja myös laajemmastakin näkökulmasta. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riley Sagerin vuonna 2022 ilmestynyt trilleriuutuus "Eloonjääneet tytöt" vie lukijan kolmen selviytyjättären matkaan

Trilleritervehdys vaan kaikille! Taas olisi vuorossa trilleriteemaista jännärimeininkiä, kun katsastetaan kansien väliin ja tarkastellaan uunituoretta vuoden 2022 trilleriuutuutta, jolla kirjailija Riley Sager on meitä ilahduttanut. Tässä postauksessa valokeilaan pääsee Eloonjääneet tytöt, joka on vuonna 2022 julkaistu Riley Sagerin kirjoittama psykologinen trilleri.  Tarinan keskiössä on murhien jälkeinen aika sekä kolmen verilöylyistä selviytyneen "final girl":iksi ristityn nuoren naisen tarina. Quincy on paennut mökkimurhaajaa, Sam on kohdannut murhaajan yövuorossa ja Lisa on joutunut karmivien asuntolamurhien viimeiseksi selviytyjäksi. Murhista on jo 10-vuotta, mutta tapaukset kummittelevat edelleen jokaisen tytön elämässä tavalla tai toisella. Kolmea varsin erilaista elämää keskenään viettävää nuorta naista ei tunnu yhdistävän mikään muu, kuin viimeiseksi eloonjääneeksi selviytyminen ja niin sanottuun viimeisten tyttöjen clubiin kuuluminen. Tarinan viimeiset eloonjääneet

Hyvää sosiaalityön päivää! Esittelyssä sosiaalityöteemaisia luku- ja katseluvinkkejä

 Hyvää sosiaalityön päivää Oikein iloista sosiaalityön päivää niin kanssakollegoille kuin ihan kaikille muillekin tyypeille!  Halusin omistaa tämän postauksen sosiaalityölle, ja koska olen itse sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija sekä vammaispalveluiden työntekijä, koen tärkeäksi myös blogissa sen, että voin ottaa kantaa ja nostaa esiin sosiaalityöteemaisia teoksia. Sosiaalityön yhtenä rikkautena on sen monipuolisuus. Sosiaalityön näköalapaikalla näet koko ihmiselämän monimuotoisen kirjon - aina vastasyntymästä vanhuuteen saakka ja kaikkea muuta siltä välillä. Ihmiselämän vaaliminen ja tukemien on sosiaalityön keskiössä, mikä ainakin itselläni jaksaa vuosi toisensa jälkeen motioitumaan tenttiviikoilla ja deadlinejen lähestyessä sekä paperitöiden ja lukuisten kirjausten lomassa.  Sosiaalityöntekijä kulkee matkaansa muuttuvan maailman sekä alati muovautuvan yhteiskunnan keskellä ja kohtaa ainutlaatuisia asiakastilanteita, joista melkein vannon, ettei yhtäkään täysin samanlaista päivä

3 kertomusta naiseudesta - osa 2: Emmi-Liia Sjöholmin Paperilla toinen tarjoaa ilmavaa autofiktiota

 Nyt olisikin taas vuoro palata blogisarjan pariin, ja tällä kertaa valokeilassa olisikin Emmi-Liia Sjöholmin vuonna 2020 ilmestynyt autofiktiivinen teos Paperilla toinen, joka pureutuu naiseksi kasvuun, äitiyteen, seksuaalisuuteen ja itsensä etsimiseen. Tämä kohuakin saanut kirja on Kosmoksen kustantama ja Sjöholmin esikoisteos. Emmi-Liia Sjöholmin teos on herättänyt kohun lisäksi paljon mielipiteitä sekä puolesta, että vastaan. Teos on suorapuheinen, toteava ja uniikilla tavalla hyvin simppeli ja arkinen. Toteavan lyhyistä ja ilmavista lauseista huokuu varmuus, kirjoittajan henkilökohtainen kokemus ja taito ilmaista itseään ja ympäröivää maailmaa ilmiöineen hienolla ja persoonallisella tavalla.  Tarinan minäkertoja liikkuu nuoruudessa ja aikuisuudessa vuoron perään. Tarina ei etene kronologisesti eteenpäin, vaan kappaleet ovat ikään kuin ajatuksenomaisia muistoja minäkertojan elämästä, jotka kumpuavat toteavina lyhyinä kappaleina muodostaen kuitenkin mielenkiintoisen ja yhtenäisen ko