Siirry pääsisältöön

YSTÄVÄNPÄIVÄN SPECIAALI - Pelilöytöjä: Esittelyssä Missed messages

Ystävänpäivä on täällä taas ja onkin aika pukeutua pinkkiin sekä kaivaa kaapeista uudelleen esiin kaikki aikoja sitten tiimareista sun muista ostetut sydänkrääsäkoristeet. Korona-ajasta huolimatta toivon kaikille hyvää ja tapahtumarikasta ystävänpäivää, ja toivonkin, että päivä olisi monelle antoisa ja mukava. Halusin tarjota ystävänpäivän kunniaksi hieman ekstrapostausta, liittyen tällä kertaa peliin, johon törmäsin tuossa viime vuoden lopulla. Peli on Angela He:n vuonna 2019 luoma visuaalinen novelli, joka kertoo tarinan ystävyydestä, mielenterveydestä ja rakkaudesta. 

 Erityisesti Amerikoissa ystävänpäivä, tai pikemminkin Valentine`s day pohjautuu nimenomaan romanttisiin suhteisiin ja pääosin juhla nähdäänkin nimenomaan pariskuntien juhlapäivänä. Suomessa päivälle on annettu nimeksi ystävänpäivä, mikä mielestäni paremmin kuvaa kyseisen juhlapäivän perimmäistä tarkoitusta. Kaikki suhteet voivat olla omalla tavallaan yhtä tärkeitä; oli kyseessä sitten ystävä, kumppani, lemmikki tai vaikkapa naapuri. Halusinkin tässä teemapostauksessa tuoda valokeilaan itseäni vahvasti säväyttäneen Missed Messages-nimisen visual novel-pelin, joka käsittelee juurikin ystävyyttä, LGBTQ-teemaa, yksinäisyyttä sekä ystävyyden merkitystä, voimaa ja taikaa. Pelillä on mielestäni hyvin tärkeä sanoma, ja viesti, joka korostuu etenkin juhlapyhinä sekä ystävänpäivän kaltaisina juhlapäivinä, jolloin yksilön kokema yksinäisyys voi korostua. Mielestäni peli sopii hyvin ystävänpäiväteemaan tarinansa lisäksi myös kauniin visuaalisen ulkoasunsa puolesta.




Peli alkaa siitä, kun päähenkilö työskentelee tietokoneensa ääressä rauhallisesti kotona makoillen. Naapurihuoneessa puuhastelee mukavan ja ahkeranoloinen May. Töitä olisi tehtävänä, mutta lupaava deittikandidaatti pommittaa tuon tuosta söpöjä meemejä ja viestejä. Vastata vaiko keskittyä töihin? Siinä vasta kysymys. Päähenkilön saappaisiin astunut pelaaja saakin pelin aikana valita mm sen. meneekö hän deiteille meikkauksesta ja meemeistä kiinnostuneen chättikaverin kanssa, vai haluaako hän hengailla huonekaverinsa kanssa. Valintojen pohjalta tarina sitten etenee, ja peli tarjoaa pelaajalle neljä erilaista loppua. 

Visuaalisesti Missed messages on hyvin esteettinen. Pelissä nähdään pastellimainen kaunis sävypaletti ja tämä pastellisuus toimii mielestäni hyvin pelin ja tarinan hieman "unenomaisessa" ja utuisessa fiiliksessä rauhoittavan musiikin lisäksi. Taiteellinen kädenjälki on siis ehdottomasti pelin yhtenä kantavana voimana tarinan ja sympaattisten hahmojen lisäksi, ja mielestäni visuaalinen kauneus ja estetiikka toimivat erittäin hyvänä kirsikkana mielenkiintoisen, samaistuttavan ja tunteita herättävän kokonaisuuden päällä. Herkkä ja taiteellinen visuaalinen ote antoi hienosti oikeutta itse tarinalle ja sen hahmoille.



Ehdottomasti parhainta antia Missed messages-pelissä on sen tarina ja sanoma. Itse peli on pelimekaniikoiltaan varsin yksinkertainen ja simppeli sekä aika nopeasti läpipelattava, ja pelaajan tehtävänä onkin tehdä valintoja pelihahmojen välillä sekä edetä tarinassa. Mitään kovin haastavaa pelissä ei tule lainkaan vastaan, vaan peli on puhtaasti tarinallinen. Kaikki vähänkään valintoihin pohjautuneita pelejä tai muita visual noveleita pelanneet tietävät sen, miten suuri vaikutus jollakin täysin mitättömän tuntuisellakin valinnalla voi olla ja mielestäni tähän pohjautuu myös Missed Messages pelin viehätysvoima. Mielestäni pelin sanoma on saatu hienosti esiin rivien välistä, ja loppukäänteet ravistelevat pelaajan tunteita, oli kyseessä sitten mikä tahansa lopetus. 




Steamissa peli on rankattu kauhu- ja romanttiseksi peliksi, mutta omasta mielestäni tämä ei ollut täysin kumpaakaan. Toki herkimmille peli voi olla paikoitellen aika synkkä ja triggeröiviä hetkiä pelissä on muutama.  Mitään varsinaista kauhuelementtiä (kuten jumpscareja, piinaavaa tunnelmaa, shokkiefektejä tai muuta kauhulle ominaista) pelissä ei ollut, vaan synkkyydessään peli nojaa mielestäni enemmänkin juuri mielenterveysteemoihin kuten masennukseen ja nuorten kokemiin menestyspaineisiin.




Kaiken kaikkiaan peli on mielestäni hyvin kaunis, ajatuksia herättävä ja tarinaltaan koskettava ja hieno. Suosittelen ehdottomasti pelaamaan pelin läpi yhdeltä istumalta siten, että pelaaja pelaa kaikki lopetukset. Näin saa itse tarinasta entistä enemmän irti. Minulla pelin läpipeluussa kesti ehkäpä noin 1 tunti, joten peli on temmoltaan hyvin nopea ja lyhyt ja pelin voi pelata hyvin yhdessäkin illassa.

Missed Messages pelin lisäksi Angela He:llä on muitakin pelejä, ja Steamia selaillessani huomasin, että hän on tehnyt toisen hieman samantyylisen visual novel pelin, A New lifen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riley Sagerin vuonna 2022 ilmestynyt trilleriuutuus "Eloonjääneet tytöt" vie lukijan kolmen selviytyjättären matkaan

Trilleritervehdys vaan kaikille! Taas olisi vuorossa trilleriteemaista jännärimeininkiä, kun katsastetaan kansien väliin ja tarkastellaan uunituoretta vuoden 2022 trilleriuutuutta, jolla kirjailija Riley Sager on meitä ilahduttanut. Tässä postauksessa valokeilaan pääsee Eloonjääneet tytöt, joka on vuonna 2022 julkaistu Riley Sagerin kirjoittama psykologinen trilleri.  Tarinan keskiössä on murhien jälkeinen aika sekä kolmen verilöylyistä selviytyneen "final girl":iksi ristityn nuoren naisen tarina. Quincy on paennut mökkimurhaajaa, Sam on kohdannut murhaajan yövuorossa ja Lisa on joutunut karmivien asuntolamurhien viimeiseksi selviytyjäksi. Murhista on jo 10-vuotta, mutta tapaukset kummittelevat edelleen jokaisen tytön elämässä tavalla tai toisella. Kolmea varsin erilaista elämää keskenään viettävää nuorta naista ei tunnu yhdistävän mikään muu, kuin viimeiseksi eloonjääneeksi selviytyminen ja niin sanottuun viimeisten tyttöjen clubiin kuuluminen. Tarinan viimeiset eloonjääneet

Hyvää sosiaalityön päivää! Esittelyssä sosiaalityöteemaisia luku- ja katseluvinkkejä

 Hyvää sosiaalityön päivää Oikein iloista sosiaalityön päivää niin kanssakollegoille kuin ihan kaikille muillekin tyypeille!  Halusin omistaa tämän postauksen sosiaalityölle, ja koska olen itse sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija sekä vammaispalveluiden työntekijä, koen tärkeäksi myös blogissa sen, että voin ottaa kantaa ja nostaa esiin sosiaalityöteemaisia teoksia. Sosiaalityön yhtenä rikkautena on sen monipuolisuus. Sosiaalityön näköalapaikalla näet koko ihmiselämän monimuotoisen kirjon - aina vastasyntymästä vanhuuteen saakka ja kaikkea muuta siltä välillä. Ihmiselämän vaaliminen ja tukemien on sosiaalityön keskiössä, mikä ainakin itselläni jaksaa vuosi toisensa jälkeen motioitumaan tenttiviikoilla ja deadlinejen lähestyessä sekä paperitöiden ja lukuisten kirjausten lomassa.  Sosiaalityöntekijä kulkee matkaansa muuttuvan maailman sekä alati muovautuvan yhteiskunnan keskellä ja kohtaa ainutlaatuisia asiakastilanteita, joista melkein vannon, ettei yhtäkään täysin samanlaista päivä

3 kertomusta naiseudesta - osa 2: Emmi-Liia Sjöholmin Paperilla toinen tarjoaa ilmavaa autofiktiota

 Nyt olisikin taas vuoro palata blogisarjan pariin, ja tällä kertaa valokeilassa olisikin Emmi-Liia Sjöholmin vuonna 2020 ilmestynyt autofiktiivinen teos Paperilla toinen, joka pureutuu naiseksi kasvuun, äitiyteen, seksuaalisuuteen ja itsensä etsimiseen. Tämä kohuakin saanut kirja on Kosmoksen kustantama ja Sjöholmin esikoisteos. Emmi-Liia Sjöholmin teos on herättänyt kohun lisäksi paljon mielipiteitä sekä puolesta, että vastaan. Teos on suorapuheinen, toteava ja uniikilla tavalla hyvin simppeli ja arkinen. Toteavan lyhyistä ja ilmavista lauseista huokuu varmuus, kirjoittajan henkilökohtainen kokemus ja taito ilmaista itseään ja ympäröivää maailmaa ilmiöineen hienolla ja persoonallisella tavalla.  Tarinan minäkertoja liikkuu nuoruudessa ja aikuisuudessa vuoron perään. Tarina ei etene kronologisesti eteenpäin, vaan kappaleet ovat ikään kuin ajatuksenomaisia muistoja minäkertojan elämästä, jotka kumpuavat toteavina lyhyinä kappaleina muodostaen kuitenkin mielenkiintoisen ja yhtenäisen ko