Siirry pääsisältöön

Nojatuolimatka ajatuksiin - arvostelussa Emmi-Liia Sjöholmin teos Virtahevot

Rohkenisin sanoa, että Virtahevot on yksi tämän kevään kovimmista kirjauutuuksista. Emmi-Liia Sjöholmin Paperilla toinen oli sekin toki menestys ja hittiteos, vetää Virtahevot minusta vielä kuitenkin kovemman suorituksen. Virtahevot on mielestäni Paperilla toinen-teokseen verrattuna vielä samaistuttavampi, koskettavampi ja intiimimpi ja se nostaa esille monia ajatuksia, joita harvempi uskaltaa tai viitsii ääneen sanoa - päästäen vapauteen niin sanotut virtahevot olohuoneessa. Mielestäni Virtahevot on myös laajemmalle yleisölle samaistuttavampi kokemus kuin Sjöholmin ensimmäinen teos, ja antoi ainakin itselleni enemmän ajateltavaa ja pohdittavaa. Kirja on sekä koskettava, että myös humoristinenkin, ja antaa lukijalle eskapistisen nojatuolimatkan kauas ajatuksiin ja virtaavan dialogin äärelle .



 Virtahevot on lämminhenkinen, elämänmakuinen, humoristinen ja koskettava dialogiromaani kahden ihmisen välisestä keskustelusta lämpimässä kesäillassa. Dialogi tuntuu kuin lempeältä virralta, joka soljuu eteen päin sana sanalta vaivattomasti ja jonka syleilyyn lukija voisi jäädä hetkeksi makoilemaan. Tunne siitä, että on vain tämä hetki - tässä ja nyt - tuntuu rauhoittavalta, ja suorastaan meditatiiviseltä. Lukija heittäytyy keskustelun lempeän virran mukaan ja saa keinua yhdessä hahmojen ajatusten kanssa. Dialogi herättää toki myös lukijassa itsessään ajatuksia, ja mielestäni Sjöholm on pakannut teokseen paljon hienoja oivalluksia, tärkeitä teemoja ja ajatuksia herättävää pohdintaa. Vaikka kirjassa käsitellään monia eri teemoja ja elämän kipupisteitäkin, ei kirja ole missään vaiheessa sekava, raskas tai liian "täyteen ahdettu". Keskustelu soljuu vaivattomasti eteenpäin ja pitää lukijan mielenkiinnon jatkuvasti yllä.

Sjöholmilla on liki kadehdittavan hyvä taito luoda soljuvaa, ajatuksia herättävää, älykästä ja ilmavan pehmeää tekstiä. Hahmoista ei kerrota tarinan alussa juurikaan mitään, ja tarina antaa lukijan ikään kuin liukua soljuvan keskustelun vietäväksi. Vähitellen, dialogin edetessä, hahmot alkavat keskusteluiden lomassa paljastaa yhä enemmän ja enemmän asioita itsestään ja elämästään ja mielestäni tämä hahmorakennus toimii hienolla ja taidokkaalla tavalla ja luo intiimin, paljaan ja herkän tunnelman. Tarinassa ollaan tässä ja nyt; On vain kaksi toisilleen hieman tuntematonta ihmistä juttelemassa kesäillassa. Kaksi ihmistä, jotka ovat samaan aikaan suojassa itseltään ja muilta, mutta kuitenkin samalla hyvin paljaita ja haavoittuvaisia. Pieni hetki, josta ääneen lausutut sanat muovaavat lopulta kokonaisen maailman. Lukijana dialogin kuunteleminen tuntui rauhoittavalta, ja hahmojen ajatukset pääsevät valokeilaan ja koko tarinan keskiöön keskiöön. 

Teoksena tämä toimii ennen kaikkea äänikirjana. Taidokkaat lukijat Pihla Viitala ja Samuli Niittymäki vetävät homman loistavasti maaliin, ja heidän rauhallista jutusteluaan on ilo kuunnella. Mielestäni lukijat soveltuvat täydellisesti rooleihinsa ja herättävät dialogin henkiin niin, että lukijana - tai oikeastaan kuuntelijana tuntuu siltä, että olisi itsekin osana keskustelua. Hienona ja persoonallisena yksityiskohtana on myös teoksen loppuun lisätty Arppan Karuselli laulu, joka on kirjalle tehty ikioma soundtrack-kappale! Mielestäni kyseinen biisi sopii tunnelmaltaan aivan loistavasti kirjan loppuun ja jättää tarinan leijumaan yhdessä kauniin melodian kanssa.


Kommentit

  1. Tää oli kyllä huikee lukukokemus. Oon täysin samaa mieltä kaikesta mitä sanoit tästä. Kaunista kieltä, ja todella tärkeitä, jopa tabuaiheita sisältävä keskustelu herätti kyllä tosi paljon ajatuksia elämästä ja elämisestä. Mun mielestä Pihlan ja Samulin roolisuoritus tämän kirjan lukijoina oli niin vakuuttava, että pari kertaa musta jopa tuntui, kuin olisin salakuunnellut oikeeta keskustelua, joka heidän välillään on tapahtunut. Todella mahtava lukuelämys!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kertomus syömishäiriöstä - arvostelua ja pohdintaa Kira Poutasen teoksesta "Ihana meri"

 Tällä kertaa vuorossa olisi taas yksittäinen kirja-arvostelu/pohdintapostaus. Tähän postaukseen valitsin ajatuksia sekä pohdintoja herättäneen Kira Poutasen nuortenteoksen. Kirjan nimi on Ihana Meri, ja se kertoo tarinan syömishäiriöön sairastuvasta nuoresta naisenalusta.  Tässä vaiheessa ilmoitan, että kun kyseessä on sensitiivinen aihe, varoitan tässä kohdassa että aihe voi olla triggeröivä. Suosittelen siis etenemään postauksessa omalla vastuulla, jos syömishäiriö on sinulle henkilökohtaisesti herkkä teema.  Ihana meri herätti kiinnostuksensa kauniin kantensa vuoksi, ja kun luin kirjan takakannen kirjoituksen, en nähnyt muuta vaihtoehtoa, kuin tarttua tähän lupaavan kuuloiseen kirjaan koskettavan kuuloisen tarinansa sekä tärkeän, mutta herkän teemansa vuoksi. Mainittakoot tässä alussa vielä sekin, että Poutasen Ihana Meri on saanut vuoden 2001 Finlandia Junior - palkinnon, ja kyseessä oli vielä kirjailijan esikoisteos. Aika mahtava suoritus, eikö. Kirjan päähenkilönä ...

Lastensuojelun sydämessä - arvostelua ja pohdintaa lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden arkeen sukeltavasta tv-sarjasta "Pala sydämestä"

 Koin itselleni ja blogillenikin tärkeäksi perehtyä aiheeseen, joka liippaa erittäin läheltä myös omaa alaani mitä itse opiskelen. Olen siis sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija, ja luonnollisesti sosiaalityöhön liittyvät asiat ovat minulla sydäntä lähellä. Ja varmasti monelle sosiaalityöntekijälle lastensuojelu on suurena palana sydämessä, sillä työ vaatii aitoa kiinnostusta ympäröiviä ihmisiä ja yhteiskuntaa kohtaan ja aivan erityistä ammatillista osaamista sekä vahvaa sosiaalityön ammatti-identiteetin sekä ammattietiikan hallitsemista.  Pala sydämestä-sarja on siis vuoden 2021 keväällä ilmestynyt YLE:n tuottama sarja, joka kertoo kahden lastensuojelun sosiaalityöntekijän tarinaa ja joka perehtyy lastensuojelun moraalisiin dilemmoihin sekä kiireiseen ja toisinaan raskaaseen arkeen, jossa kohdataan tunteikkaita ja eettisesti haastavia tilanteita niin asiakkaiden, kuin laajempienkin yhteiskunnallisten ilmiöiden kanssa. Kun ensimmäisen kerran kuulin sarjasta, olin ihan että ...

Pelilöytöjä: Subnautica tarjoilee näyttävää selviytymiskauhua

 Ajattelin sisällyttää loppuvuoden postauksiini myös yhden peliteemaisen kirjoituksen, ja tämä postaus toimii jatko-osana Pelilöytöjä-blogisarjalleni. Pelilöytöjä-sarjassa tutustun aina johonkin tiettyyn peliin, josta olen nauttinut, ja jota haluan suositella myös muille peleistä kiinnostuneille. Marraskuun, ensilumen ja pimeiden iltojen kunniaksi valikoin tähän postaukseen peliksi värikkään ja kirkkaansinistä merivettä kuohuvan selviytymiskauhupeli Subnautican, jossa pelaaja pääsee sukeltamaan vieraan planeetan syvyyksiin. Tämä pläjäys tuo varmasti hieman vastapainoa ja eskapismia marraskuun iltoihin! Subnautican tarinassa Aurora-niminen alus haaksirikkoutuu keskelle suurta sinistä valtameriplaneettaa, jossa vastassa on täysin uusi ja ihmeellinen elämä. Pelaaja on keskellä merta ja hänen täytyy selviytyä erilaisilta vaaroilta, joita planeetalla piilee yllin kyllin.  Peli on avoin maailma-peli, ja pelissä pelaajalla on vapaat kädet planeetan tutkimista sekä erilaisten tarpeell...