Heipsan
Nyt kun syyskuu on polkaistu käyntiin, on taas aika kurkistaa nurkassa pölyttyneeseen reppuun ja pakata vihkoset, koulukirjat ja työvehkeet mukaan. Monille syksy tarkoittaa lomien päättymistä, kesälaitumilta palailua, koulun ja uurastuksen alkamista sekä rutiineihin palaamista, ja kesän loppu tuo varmasti monelle paljon haikeuden tunteita pintaan. Työ- ja kouluelämä vaatii aivan hurjan paljon jokapäiväistä energiaa ja jaksamista, ja lomalta palaaminen voikin tuntua aluksi melko nihkeältä. Itselläni tilanne on onneksi hieman päinvastainen; pitkän kesän työskennelleenä alkava syksy tuntuu vihreältä vapauden laitumelta, sillä töihin verrattuna opinnot tuntuvat kuitenkin hurjan paljon rennommilta. Kaiken tämän lisäksi en malta odottaa opiskelun tuomaa tietynlaista vapautta, harrastusmahdollisuuksia sekä tietysti niitä vikan opiskeluvuoden kruunaavia opiskelijabileitä.
Näin syyskuun hengessä päätin kuitenkin itsekin tarttua tähän työhön- ja kouluunpaluu-teemaan, ja valikoin tähän postaukseen muutamia positiivista energiaa tuovia kirjoja sekä yhden tv-sarjankin. Haluan esitellä tässä postauksessa hyvän mielen tarinoita, jotka tarjoavat jaksamista, iloa, naurun tyrskähdyksiä sekä rohkaisevia ajatuksia arkeen. Töiden ja koulujen alkaessa on edelleen muistettava itsensä helliminen sekä oman jaksamisensa vaaliminen, ja mikäs sen parempi tapa olisikaan, kuin ilta kaakaon ja hyvän kirjan ääressä?
1. Aggretsuko
Animesarja Aggretsuko on Netflixin alkuperäissarja, joka kertoo nimensä mukaisesti nuoresta naiskultapandasta Retsukosta.
Aggretsuko sijoittuu työn täyteiseen toimistoelämään. Retsuko on ahkera, kiltin tytön syndroomasta kärsivä tunnollinen ja hiljainen työläinen, joka tekee ja toimii kuuliaisesti muiden vaatimusten mukaisesti. Arki tuntuu itseään toistavalta, pomo räyhää minkä kerkeää, miesrintamalla on vipinää kerrakseen ja äitikin tungettelee vähän liiakseen. Illan koittaessa tietokoneen näpyttely saa kuitenkin väistyä Retsukon astuessa savuiseen kulmakuppilaan pauhaavan karaoken ytimeen. Retsukosta kuoriutuu illan hämärässä varsinainen Death-metal-rokkikukko, ja elementissään ollessaan hän purkaa koko sydämensä musiikkiin.
Aggretsuko tarjoaa paljon samaistuttavuuden kokemuksia sekä herskyvää toimistohuumoria vähän liiankin tunnollisen työntekijän arjesta. Voin uskoa, että moni kiltin tytön syndroomasta kärsivä saa sarjasta paljon ironista hupia sekä samaistuttavuutta irti, ja juuri tästä syystä Aggretsuko on aivan loistava aivot-narikkaan sarja. Aggretsuko repii tilannekomiikkaa sekä irvailee ehkäpä huvittavimmalle fiktiiviselle pomo-karikatyyrille, joka kirjaimellisesti porsastelee ja räyhää työntekijöiden jaksamisen kustannuksella.
Sarjan hauskana yksityiskohtana on hurmaava, suloinen ja hauska grafiikka, sillä toimiston väki sekä sarjan muutkin hahmot koostuvat suloisista sanrio-eläinhahmoista. Tämä tekee sarjasta omintakeisen ja hyvin erityisen sekä mieleenpainuvan, ja nappiin osuvat eläinroolitukset tuovat lisää pilkettä sarjan silmäkulmaan.
2. Henriikka Rönkkönen: Mielikuvituspoikaystävä, Bikinirajatapaus ja Määmatka
Mitä olisikaan hyvän mielen postaus ilman Henriikka Rönkköstä ja villiä sinkkuelämää?
Aivan niin. Halusin ehdottomasti sisällyttää juuri tähän postaukseen Henriikka Rönkkösen kirjakokoelman, joka alkaa ikonisesta ja varmasti monelle entuudestaan tutusta Mielikuvituspoikaystävästä. Rönkkönen on julkaissut tänä vuonna uusimman Rakkausshokkihoito-kirjan, mutta tässä postauksessa haluankin keskittyä Rönkkösen kolmeen ensimmäiseen teokseen, jotka ovat nimeltään Mielikuvituspoikaystävä, Bikinirajatapaus ja Määmatka, jotka kertovat sinkkuelämän seikkailuista, deittailusta, tinderöinnistä, parisuhteista, miehistä sekä rakkaudesta ja seksuaalisuudesta.
Tarinoissa seikkailee hulvattomiin tilanteisiin eksyvä nimettömäksi jäävä hahmo, ja tarinoiden aluksi Rönkkönen lupaileekin, että kaikki kirjan tapahtumat ovat joko itselle tai muille tapahtuneita kommelluksia. Tarinoissa esitellään toinen toistaan huvattomampia hahmoja, ja vähintäänkin erikoisia mieskandidaatteja tarjoillaan tarinan sankarille suorastaan tarjottimella. Tarinoissa liputetaan sinkkuelämän nimeen.
Henriikka Rönkkönen on valehtelematta yksi hauskimpia suomalaisia kirjailijoita, joita tiedän. Rönkkösen kirjoitustaito on ilmiömäisen taiturimainen, ja Rönkkönen osaa luoda kirjojen kansien väliin aivan mielettömiä tunnetiloja, aina naurunrämäkästä liikuttumiseen. Tarinat ovat mukaasatempaavia, hykerryttävän räävittömiä, hauskoja ja suorasanaisia. Komiikan ja hauskuuden lisäksi Rönkkönen ottaa kantaa erittäin tärkeisiin asioihin, ja tuo tabunakin pidettyjä asioita esille. Rönkkönen käsittelee vaikuttavalla ja älykkäällä tavalla sinkkuutta, naiseutta, parisuhteita sekä seksuaalisuutta, ja juuri tästä syystä kirjasarja on aivan äärettömän tärkeä.
Voin suositella Rönkkösen teoksia erityisesti äänikirjoina aikaisten aamujen työ- ja koulumatkoille kuunneltavaksi. Väsyneinkin mieli piristyy hauskasta ja mukaansatempaavasta tekstistä, ja voi olla, että suupieliä voi olla jopa vaikeaa pitää peruslukemilla aamubussissa istuessaan.
3. Susanna Laine & Terhi Ketola-Huttunen - Epätäydellisen naisen itsetunto
Olin aivan innoissani, kun kuulin ensimmäisen kerran siitä, että Susanna Laine aikoo julkaista kirjan. Lapsuudenystävät Laine ja Ketola-Huttunen kertovatkin kirjan esipuheessa, että kirja on heidän yhteinen projektinsa, ja kirjassa hyödynnetään Susanna Laineen elämänkokemusta ja Terhi Ketola-Huttusen asiantuntemusta.
Olen seurannut Susanna Lainetta pitkään, ja muistan nähneeni hänet ensimmäisen kerran puoli seiskan televisio-ohjelmassa. Lisäksi nainen on tehnyt teatteriesiintymisiä, esiintynyt salkkareissa sekä toiminut lukuisten eri suomalaisten ohjelmien ja sarjojen juontajana.
Kirjassa syvennytään meitä jokaista koskettavaan ajankohtaiseen aiheeseen, itsetuntoon. Itsetunto on erittäin tärkeä teema, josta ei voi koskaan puhua tai kirjoittaa liikaa, ja Laine on yhdistellyt hienosti itsetunto-teeman osaksi omaelämänkerrallista kerrontaa. Kirjassa Susanna käy läpi pohdiskelevalla ja ajatuksia herättävällä tavalla omaa elämäänsä missinä, julkisuuden henkilönä ja nuorena itseään etsivänä naisena ja pohtii itsetunnon rakentumista sekä itsetunnosta kumpuavia tunteita sekä ajatuksia. Susanna pohtii teoksessaan myös julkisuuden, ammatin tuomien ulkonäköpaineiden sekä misseyden vaikutusta itsetuntoon ja minäkuvaan, ja tarjoaa aiheeseen useita eri näkökulmia.
Kirja on rehellinen, tärkeä, kannustava, informatiivinen sekä inspiroiva self help-henkinen teos elämästä ja itsetunnosta. Susannan ajatuksiin samaistui hyvin paljon, erityisesti näin 23-vuotiaana naisenalkuna. Mukavana lisänä kirja tarjoaa pieniä ajatusharjoituksia sekä tehtäviä, jossa lukija keskittyy katsomaan omaa elämäänsä sekä pohtimaan itsetunnon merkitystä.
Lisäksi kirja tarjoaa informatiivista sekä hyödyllistä tietoa itsetunnosta ja siihen vaikuttavista psykologisista sekä sosiaalipsykologisista tekijöistä. Kirjassa käydään läpi muun muassa myönteistä ja kielteistä aggressiota, kateutta sekä vaikeiden tunteiden merkitystä itsetunnon rakentumisessa. Voin lämpimästi suositella teosta kaikille psykologiasta kiinnostuneille, sillä kirja sisältää paljon hyödyllistä psykologista termistöä ja tietoa ja Susannan kanssa kirjaa on ollut kirjoittamassa psykiatri. Kirja tarjoaa aimoannoksen teoreettisempaa tietoa, mutta pysyy silti pääosin elämänkerrallisena ja helppolukuisena. Kirja on helppoa ja ymmärrettävää tekstiä, ja hyvä starteri psykologiasta kiinnostuneille. BookBeatista kirjan voi kuunnella äänikirjana, ja Laine itse toimii oman kirjansa äänenä.
4. Anni Saastamoinen - Sirkka
Sirkalla on sivuhahmon nimi.
Pääosilla on aina kauniit nimet, Aurora tai joku muu kaunis ja lyyrinen ja persoonallinen.
Sirkka on nimenä vain Sirkka.
Sirkka on töksähtävä, tyly ja arkinen. Sirkka on nimien nakkikastike.
Voisin vannoa, että jokainen meistä tuntee ainakin yhden tarinan kaltaisen Sirkan. Tarinan sankarettarena toimii tavallinen tallaaja, Sirkka, joka yrittää selvitä päivästä toiseen, ihan niin kuin kuka tahansa meistä. Sirkka käy tavallisessa toimistotyössä, pukeutuu harmaaseen ja ylläpitää turvallisen tavallista hiuskuotaloaan. Sirkka on hulvaton ja hurmaavan arkinen sekä humoristinen kuvaus jokapäiväisestä eteenpäin rullaavasta elämästä, ja Saastamoinen osaa värittää tylsänkinoloisen arjen kirkkaisiin väreihin mukaansatempaavallaan nopeatempoisella kuvailulla.
Päähenkilö Sirkka on omanlaisensa karikatyyri aluksi hieman kuivakasta, arkisesta ja päällepäin hieman tylsänoloisesta harmaavarpusesta, jonka ajatuksista kuoriutuu tarinan mittaan lopulta myös koskettavia ja varsin syvällisiä pointteja. Saastamoisen tarinassa sivuhenkilöksi mielletty taustapiru pääseekin valokeilaan ja sekoittaa perinteisesti mielletyn harmaansävyisen sivuroolinsa uusiin sfääreihin.
Suosittelen Sirkkaa kepeistä, humoristisista arjen kommervenkeihin tarttuvista teoksista pitäville. Sirkka on nopeatempoinen ja mukaansa tempaava hyvän mielen tarina, joka onnistuu kuitenkin myös koskettamaan ja herättämään ajatuksia.
Mitkä ovat sinun hyvän fiiliksen katselu- ja lukuvinkit?
Kommentit
Lähetä kommentti