Siirry pääsisältöön

Pelilöytöjä: Subnautica tarjoilee näyttävää selviytymiskauhua

 Ajattelin sisällyttää loppuvuoden postauksiini myös yhden peliteemaisen kirjoituksen, ja tämä postaus toimii jatko-osana Pelilöytöjä-blogisarjalleni. Pelilöytöjä-sarjassa tutustun aina johonkin tiettyyn peliin, josta olen nauttinut, ja jota haluan suositella myös muille peleistä kiinnostuneille.
Marraskuun, ensilumen ja pimeiden iltojen kunniaksi valikoin tähän postaukseen peliksi värikkään ja kirkkaansinistä merivettä kuohuvan selviytymiskauhupeli Subnautican, jossa pelaaja pääsee sukeltamaan vieraan planeetan syvyyksiin. Tämä pläjäys tuo varmasti hieman vastapainoa ja eskapismia marraskuun iltoihin!



Subnautican tarinassa Aurora-niminen alus haaksirikkoutuu keskelle suurta sinistä valtameriplaneettaa, jossa vastassa on täysin uusi ja ihmeellinen elämä. Pelaaja on keskellä merta ja hänen täytyy selviytyä erilaisilta vaaroilta, joita planeetalla piilee yllin kyllin. 
Peli on avoin maailma-peli, ja pelissä pelaajalla on vapaat kädet planeetan tutkimista sekä erilaisten tarpeellisten asioiden rakentamista varten. Pelaajan tulee huolehtia omista elintoiminnoistaan; hapensaannista ja ravinnonsaannista, mikäli pelaaja on valinnut survival-tason.  Tärkeänä tehtävänä on erilaisten materiaalien etsiminen sekä tarpeellisten välineiden rakentaminen, jotta pelaaja pystyy korjailemaan alusta, saavuttamaan erilaisia taitoja ja etenemään pelin tarinassa. 

Kun kyseessä on vieras valtameriplaneetta, voi jo arvata, ettei pelaaja uiskentele loputtomassa ja järjettömän suuressa valtameressä yksin; matkalla voi kohdata jos monen moista uiskentelijaa aina harmittomista suurisilmäisistä Peeper-fisuista pahimpien painajaisten merimonstereihin. Siksi voikin todeta, että vaikka peliä ei kaiketi alun perin olla suunniteltu varsinaisesti kauhupeliksi, on se monelle thalassofoobikolle taatusti sitä. Ainakin itsellä meinasi mennä puurot ja vellit sekaisin, kun pelasin peliä ensimmäistä kertaa kuulokkeet päässä ja kuulin vedenalaisen elämöinnin ja möreät murahtelut jostakin määrittämättömän matkan päästä. 


Pelissä parhainta on sen vaikuttava visuaalinen kauneus, selviytyminen ja tutkiskelu, ja mielestäni Subnautica on rehellisesti yksi kauneimmista peleistä, joita olen koskaan pelannut. Kun avasin pelin ja sukelsin ensimmäistä kertaa valtameren syövereihin, olin mykistyä sen vaikuttavasta ulkoasusta sekä upeasta vedenalaisesta alien-maailmasta.

 Peli vaatii hiukan taitoa, ja ihan aloittelevalle pelaajalle kokemus voi olla liian haastava. Itselläni Subnautica oli ensimmäinen open world-peli, ja tuntui siltä, että ensimmäiset 10 tuntia meni pelkkään päämäärättömään haahuiluun ja vedenalaisen maailman loputtomaan ihailuun. Jujusta oli hieman hankala saada aluksi kiinni. 

Subnauticassa suuressa roolissa on pelin ja tarinan lisäksi elämyksellisyys, ja kannattaakin panostaa mm. Hyvään äänentoistoon ja laitteisiin. Olenkin sitä mieltä, että kokemuksesta kannattaa ottaa kaikki irti; peliä kannattaa pelata hyvillä äänentoistolaitteilla tai kuulokkeilla, jotta kokemukseen pääsee kirjaimellisesti uppoutumaan. Myös netistä informaatiota saa helposti, ja kannattaakin käyttää hyödyksi muiden tekemät pelivideot sekä informatiiviset artikkelit aiheesta. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riley Sagerin vuonna 2022 ilmestynyt trilleriuutuus "Eloonjääneet tytöt" vie lukijan kolmen selviytyjättären matkaan

Trilleritervehdys vaan kaikille! Taas olisi vuorossa trilleriteemaista jännärimeininkiä, kun katsastetaan kansien väliin ja tarkastellaan uunituoretta vuoden 2022 trilleriuutuutta, jolla kirjailija Riley Sager on meitä ilahduttanut. Tässä postauksessa valokeilaan pääsee Eloonjääneet tytöt, joka on vuonna 2022 julkaistu Riley Sagerin kirjoittama psykologinen trilleri.  Tarinan keskiössä on murhien jälkeinen aika sekä kolmen verilöylyistä selviytyneen "final girl":iksi ristityn nuoren naisen tarina. Quincy on paennut mökkimurhaajaa, Sam on kohdannut murhaajan yövuorossa ja Lisa on joutunut karmivien asuntolamurhien viimeiseksi selviytyjäksi. Murhista on jo 10-vuotta, mutta tapaukset kummittelevat edelleen jokaisen tytön elämässä tavalla tai toisella. Kolmea varsin erilaista elämää keskenään viettävää nuorta naista ei tunnu yhdistävän mikään muu, kuin viimeiseksi eloonjääneeksi selviytyminen ja niin sanottuun viimeisten tyttöjen clubiin kuuluminen. Tarinan viimeiset eloonjääneet

Hyvää sosiaalityön päivää! Esittelyssä sosiaalityöteemaisia luku- ja katseluvinkkejä

 Hyvää sosiaalityön päivää Oikein iloista sosiaalityön päivää niin kanssakollegoille kuin ihan kaikille muillekin tyypeille!  Halusin omistaa tämän postauksen sosiaalityölle, ja koska olen itse sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija sekä vammaispalveluiden työntekijä, koen tärkeäksi myös blogissa sen, että voin ottaa kantaa ja nostaa esiin sosiaalityöteemaisia teoksia. Sosiaalityön yhtenä rikkautena on sen monipuolisuus. Sosiaalityön näköalapaikalla näet koko ihmiselämän monimuotoisen kirjon - aina vastasyntymästä vanhuuteen saakka ja kaikkea muuta siltä välillä. Ihmiselämän vaaliminen ja tukemien on sosiaalityön keskiössä, mikä ainakin itselläni jaksaa vuosi toisensa jälkeen motioitumaan tenttiviikoilla ja deadlinejen lähestyessä sekä paperitöiden ja lukuisten kirjausten lomassa.  Sosiaalityöntekijä kulkee matkaansa muuttuvan maailman sekä alati muovautuvan yhteiskunnan keskellä ja kohtaa ainutlaatuisia asiakastilanteita, joista melkein vannon, ettei yhtäkään täysin samanlaista päivä

Lastensuojelun sydämessä - arvostelua ja pohdintaa lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden arkeen sukeltavasta tv-sarjasta "Pala sydämestä"

 Koin itselleni ja blogillenikin tärkeäksi perehtyä aiheeseen, joka liippaa erittäin läheltä myös omaa alaani mitä itse opiskelen. Olen siis sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija, ja luonnollisesti sosiaalityöhön liittyvät asiat ovat minulla sydäntä lähellä. Ja varmasti monelle sosiaalityöntekijälle lastensuojelu on suurena palana sydämessä, sillä työ vaatii aitoa kiinnostusta ympäröiviä ihmisiä ja yhteiskuntaa kohtaan ja aivan erityistä ammatillista osaamista sekä vahvaa sosiaalityön ammatti-identiteetin sekä ammattietiikan hallitsemista.  Pala sydämestä-sarja on siis vuoden 2021 keväällä ilmestynyt YLE:n tuottama sarja, joka kertoo kahden lastensuojelun sosiaalityöntekijän tarinaa ja joka perehtyy lastensuojelun moraalisiin dilemmoihin sekä kiireiseen ja toisinaan raskaaseen arkeen, jossa kohdataan tunteikkaita ja eettisesti haastavia tilanteita niin asiakkaiden, kuin laajempienkin yhteiskunnallisten ilmiöiden kanssa. Kun ensimmäisen kerran kuulin sarjasta, olin ihan että "jes