Siirry pääsisältöön

Pieni lukuvinkki: Silene Lehto -Kultapoika Kuplapoika

 Tällä kertaa vuorossa olisi runoteemaista postausta. Rakastan syksyssä sellaista tietynlaista tunnelmaa ja estetiikkaa, joka sopii hyvin yhteen runokirjojen ja runojen kanssa. 

Tässä postauksessa syvennytään suomalaiseen runoilija Silene Lehtoon ja hänen teokseensa "Kultapoika, kuplapoika". Silene Lehto on siis helsinkiläinen vuonna 1979 syntynyt kirjailija, joka on tullut hopeasijalle vuonna 2009 järjestetyssä J.H. Erkon runokilpailussa runoillaan. 
Kultapoika, kuplapoika kertoo Lehdon sanoin vanhemman pahimmista peloista, ja runokokoelma syntyi aluilleen, kun Lehto tuli itse äidiksi. 




Runoissa käsiteltiin paljon äitiyttä, vanhemmuutta, äidiksi tulemista sekä äitiyteen liittyviä kipeitä, herkkiä ja sensitiivistä asioita. Vauvaluukkuja, lapsen menetystä, äidin menetystä tai äidiksi tulemista. Vanhemmuus kantaa yhtenä vahvana teemana koko runokokoelman ajan ja kirjailija tarkastelee teemaa erilaisten koskettavien näkökulmien, oivallusten ja pohdintojen kautta. Tarkastelussa on kokonainen elämänkaari; suruineen, iloineen ja toivoineen. 

Runot ovat saaneet inspiraatiota elävästä elämästä ja oikeista henkilöistä sekä oikeasti tapahtuneista asioista, kuten esimerkiksi Alpeilla tapahtuneesta synkästä lentokoneturmasta, jossa Andreas Lubitz toimi koneen perämiehenä ja ajoi koneen tahallaan vuoria päin. Runoissa esiintyy myös merkittäviä hahmoja, joista otin itsekin selvää runokirjan luettua. Kertoja on useissa kirjan runoissa toteava ja pohdiskeleva ulkopuolinen tarkkailija. Mielestäni tämä oli mielenkiintoinen yksityiskohta ja pistää lukijan kiinnostumaan runon taustalla vaikuttaneista inspiraation lähteistä. Runokokoelman on selkeä, harmoninen ja teemaltaan yhdenmukainen kokonaisuus, jonka äärelle suosittelen kaikkia pohdiskelevia sekä surumielisiä runoja rakastavia pysähtymään. 

Runoissa käytetään hyvin kaunista, vertauskuvallista ja soljuvaa ilmaisua, ja runoissa on kerronnallinen sekä pohdiskeleva tyyli. Runot ovat kuin kirjaimiin sidottuja hetkiä, joita lukija voi suorastaan hengittää sivuilta. Runot antavat hetkiä epätoivosta ja toivosta. Äitinä olemisen suruista ja peloista. Aivan oikeita hetkiä oikeasta elämästä.  

Ja juuri siksi teos on niin koskettava.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lastensuojelun sydämessä - arvostelua ja pohdintaa lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden arkeen sukeltavasta tv-sarjasta "Pala sydämestä"

 Koin itselleni ja blogillenikin tärkeäksi perehtyä aiheeseen, joka liippaa erittäin läheltä myös omaa alaani mitä itse opiskelen. Olen siis sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija, ja luonnollisesti sosiaalityöhön liittyvät asiat ovat minulla sydäntä lähellä. Ja varmasti monelle sosiaalityöntekijälle lastensuojelu on suurena palana sydämessä, sillä työ vaatii aitoa kiinnostusta ympäröiviä ihmisiä ja yhteiskuntaa kohtaan ja aivan erityistä ammatillista osaamista sekä vahvaa sosiaalityön ammatti-identiteetin sekä ammattietiikan hallitsemista.  Pala sydämestä-sarja on siis vuoden 2021 keväällä ilmestynyt YLE:n tuottama sarja, joka kertoo kahden lastensuojelun sosiaalityöntekijän tarinaa ja joka perehtyy lastensuojelun moraalisiin dilemmoihin sekä kiireiseen ja toisinaan raskaaseen arkeen, jossa kohdataan tunteikkaita ja eettisesti haastavia tilanteita niin asiakkaiden, kuin laajempienkin yhteiskunnallisten ilmiöiden kanssa. Kun ensimmäisen kerran kuulin sarjasta, olin ihan että ...

2022 vuoden kauhu-uutuus: Mats Strandbergin Tappoaikataulussa työntekijöiden kehittämispäivä saa verisen käänteen

 Nyt on aika kääntää kalenterista esiin halloween-kuu, kun hirviöt, zombiet, ja muut omituiset otukset saapuvat taas keskuuteemme väijymään vuoden synkimpänä ja syksyisimpänä ajankohtana.  Kun ulkona liikkuu jos jonkinlaista hiipijää, on mitä loistavin tilaisuus kääriytyä omiin villapeittoihin kuin muumio konsanaan, ja avata jokin mielenkiintoinen ja selkäpiitä karmiva kirja. Halloween on kauhukertomusten, kummitusjuttujen, jännäreiden ja kauhuleffojen kulta-aikaa, ja tästä syystä pyhitän lokakuun aihetta käsitteleville postauksille. Tässä postauksessa aion esitellä teille Mats Strandbergin uusimman kauhu-uutuuden, joka sijottuu kylmäävän kehittämispäivän syövereihin, jossa eripuraiset työntekijät kokoontuvat puimaan uutta hanketta. Trilleri on hengästyttävällä tavalla loppua kohden etenevä kauhukirjoitus tuntemattomasta uhasta, joka piinaa kehityspäivän osallistujia. HUOM: Postauksessa on lieviä juonipaljastuksia Tappoaikataulu alkaa räväkän intensiivisellä kauhukohtauksella,...

Clare Mackintosh: Panttivanki

Viime postauksesta onkin jo aikaa, ja nyt olisi tarkoitus asettautua vähitellen joulun odotukseen ja glögien sekä villasukkien syleilyyn. Joulun aika merkitsee ainakin minulle rauhoittumista, kotia, lomille lähtöä sekä rentoutumista, ja perinteisesti jouluuni on kuuluneet vahvasti joulupukilta saadut lahjakirjat, joita on rauhallisten pyhien aikana päässyt tutkailemaan villavilttien ja jouluruuan lämmittäessä kehoa ja mieltä. Tässä postauksessa aion esitellä teille vuonna 2021 julkaistun suhteellisen tuoreen psykologisen trillerin, joka sopii loistavaksi joululahjaideaksi jännittäviä tarinoita rakastavalle läheiselle. Vedä siis turvavyö tiukasti kiinni, antaudu mukaan karmivalle lennolle ja astu sisään Clare Mackintoshin Panttivanki-tarinaan.  Panttivanki on siis Clare Mackintoshin vuonna 2021 julkaistu psykologinen trilleri. Kiehtovana yksityiskohtana on Mackintoshin pitkä ura poliisina ennen hänen kirjailijan uraansa, ja uskon, että poliisin ura on tuonut paljon inspiraatiota hän...