Siirry pääsisältöön

Halloween-extra 1 osa: 5 karmivaa kirjasuositusta

Kuten olen jo someissani luvannut, on lokakuu pyhitetty karmiville tarinoille. Halloweenin kunniaksi julkaisen tässä kuussa halloweeniin sopivia postauksia, joissa perehdyn halloween-teemaisiin jännittäviin teoksiin. Viime postauksessa saimme maistiaisen Mats Strandbergin hyytävästä trilleristä, joten tässä postauksessa sama teema jatkuu; mutta tällä kertaa olen valikoinut 5 hyvää kirjaa Halloween-iltojen piristeeksi. 
Kun ulkona illat pimenevät, peitonlämpöistä sohvallaköllöttelyä voi hyvillä mielin harrastaa enemmän, ja kaveriksi sopivat jännittävät ja mielenkiintoiset kirjat. Tässäpä hieman omia lukuvinkkejä halloweenin kunniaksi. Mukaan olen yrittänyt koota mahdollisimman eri tyylisiä kirjoja, joista jokainen voi valikoida kaikista kiinnostavimman. Mukana on niin yliluonnollisempaa kauhua kuin psykologinen trillerikin, aina klassikoista uutuuksiin. 


1 . C.J. Cooke- The Lighthouse Witches

C.J. Cooken The Lighthouse Witches on tunnelmallinen kauhutarina, joka ammentaa inspiraatiotaan kansantaruista ja noituudesta. Kirjan kieli on hyvin eläväistä, kuvailevaa ja tunnelmallista, ja lukija pääsee kirjan sivuilta mystisen saaren keskelle ihmettelemään kansantaruja ja noitatarinoita. 

Tarinan keskiössä on perheen tytär Luna, jonka äiti, ja sisarukset katoavat mystisesti ja jälkiä jättämättä mystisellä Skotlantilaisella majakkasaarella, jossa noitalegendat ja menneisyyden kummat tarinat elävät edelleen vahvoina. Jotakin outoa saarella tapahtuu, ja kummalliset asiat alkavat pikkuhiljaa nostaa päätään tarinan edetessä. Monia vuosia myöhemmin Luna etsii edelleen epätietoisuuden vallassa äitiään ja sisaruksiaan, ja kun Luna vihdoin tapaa kadonneen pikkusiskonsa, hän huomaa, että pikkusisko ei ole ikääntynyt katoamisensa jälkeen tippaakaan. Pieni lapsi löytyy lastensuojelulaitokselta kadonneena, ja Luna alkaa yhdessä viranomaisten kanssa selvittelemään omituista tilannetta.

Kirjan kerronta on kaunista ja soljuvaa, ja tarina on mukaansatempaava sekä koskettava kauhufantasia. Suosittelen kirjaa erityisesti kaikille noituudesta ja kansantaruista innostuneille fantasia- ja kauhufaneille. 


Stephen King - SE



Kukapa ei tietäisi karmivaan kirkkaanpunaiseen hiuspehkoon ja lakananvalkoiseen naamaan sonnustautunutta klowni-hirviötä, Pennywiseä. "Se":näkin tunnettu Pennywise on tullut tutuksi yhtenä Stephen Kingin ikonisimpana kauhuhahmona, ja se on seikkaillut niin kirjan sivuilla, kuin valkokankaallakin useissa eri elokuvasovituksissa. 

Kingin Se on varsinainen tiiliskivijärkäle, ja itsekin mietin pitkään, jaksaisinko näin pitkää teosta lukaista läpi. Vaikka hurja sanamäärä hirvittikin, päätin ostaa kirjan Helsingin akateemisesta kirjakaupasta englanninkielisenä versiona. 
Kingin ehdoton vahvuus on moniuloitteisissa ja sympaattisissa hahmoissa, sekä riipivän jännityksen luomisessa. Tarina on ehdottomasti mukaansatempaava, ja varsin jännittäväkin, vaikka minulle tarina olikin jo suhteellisen tuttu ennen kirjan lukemista.
Se on ehdottomasti yksi Halloweenin vakioklassikoita, ja hahmo on jäänyt persoonalliseksi ja värikkääksi hahmoksi kauhun historiaan. 
Suosittelen tätä klassikkoa ehdottomasti Halloweenin pimeisiin iltoihin, sillä nostalgiset klassikot eivät petä koskaan!


2. Adam Millard - Larry



Bongasin tämän kirjan ollessani lomareissulla New Yorkissa, joten kirjalla on minulle hyvän tarinan lisäksi myös runsaasti tunnearvoa. Matkamuiston lisäksi kirja tarjosi minulle hiuksianostattavan ja mustan huumorin täyteisen kauhukomedian, jossa vitsaillaan 70-90 luvun maskimurhaajille ja kauhuelokuville. 
Tarina on parodia, ja se toimii kevyenä humoristisena välipalana Halloween pyhien iltoihin. 
Kirjan kansi on varsin hieno, ja lukija pääseekin yhdessä muiden epäonnisten nuorten kanssa hyytävän tarinan vietäväksi sekä pakenemaan koomista, mutta kammottavaa "Pigfacea".
Kirja toimii nopealukuisena aivot narikkaan-kirjana, eikä sitä kannata ottaa liian vakavasti.  

Kirja tarjoaa Halloweenin lukumaratoniin hieman pilkettä ja hymyä, ja kaikille mustan huumorin sekä kauhuparodioiden faneille kirjaa voisi suositella. 

3. Jo Nesbo - Jano



Jo Nesbon psykologisissa trillereissä seikkailee rosoinen Harry Hole, joka Jano-kertomuksessa saa vastuksekseen veren mausta pitävän sarjamurhaajan. Murhaaja saalistaa uhrejaan deittisivustoilla, ja vampirismiin viehtynyt murhaaja juo uhriensa verta sekä puree näitä rautahampailla, niinkuin vampyyrit konsanaan.

Jahti virkavallan ja murhaajan välillä saa alkaa, ja jännittävät tapahtumat imaisevat lukijan mukaansa keskelle mainiota halloween-tunnelmaa.
Jo Nesbon kirjat tarjoavat aimoannoksen psykologista jännitystä, ja Jano sekä Lumiukko ovat kummatkin suosikkejani Nesbon tuotannosta. 
Dekkarit tarjoavat kauhun elementtejä, ja sopivat näin ollen hyvin myös halloweenin aikaan. Jano yhdistelee niin perinteisempää poliisiromaania, kuin myös kauhuelementein maustettua tiivistunnelmaista psykologista trilleriä. 

4.Marko Hautala - Leväluhta 


Suomen suosituimman kauhukirjailija Marko Hautalan "Leväluhta" johdattelee lukijan synkeisiin Suomimaisemiin historiallisen Leväluhdan äärelle kauhuromaanissaan. 

Leväluhdan tarinassa mielenkiintoisena yksityiskohtana on se, että 1800-luvulla löydetty Leväluhta-niminen vesikalmisto on oikeasti olemassa, ja sen ympärille kätkeytyy historiallisesti arvoituksellisia löytöjä. Leväluhta sijaitsee Suomessa Orismalan kylässä Isossakyrössä, ja sen historiaa sekä mysteerisiä muinaisjäännöksiä on tutkittu paljon. Leväluhdasta on löydetty pääasiassa naisten, mutta myös lasten ja eläinten luurankoja, ja löydöksille on yritetty löytää useita selityksiä. On arvioitu, että Leväluhdasta olisi löytynyt yhteensä jopa 100 eri yksilön luut.

 Hautala on kirjoittanut teemasta jännittävän, mysteerisen ja tummansävyisen kauhukertomuksen, joka ammentaa inspiraatiota paikan arvoituksellisuudesta ja historiasta. Lähestymistapa on hyvin ainutlaatuinen, ja kirja onnistuu sykähdyttämään lukijaansa niin yliluonnollisen kauhun, karmivan ja vetisen tunnelman, kuin myös psykologisten ja rikkinäistenkin hahmokemioiden johdosta. Kirjasta voi löytää monia vertauskuvallisia elementtejä, ja historiallisen paikan lisäksi tarinassa käsitellään lapsuudentraumoja, perhesuhteita, kuolemaa ja vanhenemista.

5. Väri avaruudesta - H.P Lovecraft



Vielä lisää klassikoita postauksen loppuun; H.P. Lovecraft on kauhugenren suurimpia klassikkokirjailijoita, ja Lovecraft teki uraa vuosina 1917-1937 luoden niin runo- kuin proosateoksia. Oikeastaan vasta kuolemansa jälkeen Lovecraftin kertomukset ovat tulleet suurelle yleisölle tunnetummaksi, ja nykyisin Lovecraft tunnetaankin yhtenä kauhugenren klassikkotaiteilijana. 

Väri avaruudesta- novelli yhdistelee mielenkiintoisella ja ainutlaatuisella sekä jännittävällä tavalla scifiä ja kauhua. Kosmiseksikin kauhuksi kutsuttu lajityyppi luo jännitystä avaruus ja maailmankaikkeusteemasta, ja teoksen keskiössä onkin ulkoavaruudesta maanpäälle saapuva omituinen meteoriitti, joka mäsähtää keskelle syrjäistä maaseutua. 
Pikkuhiljaa kasvillisuus ja viljelykset alkavat rapistua kaiken muun kummallisen ohella. Syrjäinen maaseutu toimii varsin karmivana miljöönä tarinalle.

Väri avaruudesta on mukaansatempaava, nopealukuinen ja lyhyt kertomus, ja sen ahmii yhden illan aikana. Minulle teos oli ensikosketus Lovecraftin kirjallisuuteen ja ainakin minuun teos teki vaikutuksen mielenkiintoisella teemallaan, miljööllään sekä jännityksellään. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Riley Sagerin vuonna 2022 ilmestynyt trilleriuutuus "Eloonjääneet tytöt" vie lukijan kolmen selviytyjättären matkaan

Trilleritervehdys vaan kaikille! Taas olisi vuorossa trilleriteemaista jännärimeininkiä, kun katsastetaan kansien väliin ja tarkastellaan uunituoretta vuoden 2022 trilleriuutuutta, jolla kirjailija Riley Sager on meitä ilahduttanut. Tässä postauksessa valokeilaan pääsee Eloonjääneet tytöt, joka on vuonna 2022 julkaistu Riley Sagerin kirjoittama psykologinen trilleri.  Tarinan keskiössä on murhien jälkeinen aika sekä kolmen verilöylyistä selviytyneen "final girl":iksi ristityn nuoren naisen tarina. Quincy on paennut mökkimurhaajaa, Sam on kohdannut murhaajan yövuorossa ja Lisa on joutunut karmivien asuntolamurhien viimeiseksi selviytyjäksi. Murhista on jo 10-vuotta, mutta tapaukset kummittelevat edelleen jokaisen tytön elämässä tavalla tai toisella. Kolmea varsin erilaista elämää keskenään viettävää nuorta naista ei tunnu yhdistävän mikään muu, kuin viimeiseksi eloonjääneeksi selviytyminen ja niin sanottuun viimeisten tyttöjen clubiin kuuluminen. Tarinan viimeiset eloonjääneet

Hyvää sosiaalityön päivää! Esittelyssä sosiaalityöteemaisia luku- ja katseluvinkkejä

 Hyvää sosiaalityön päivää Oikein iloista sosiaalityön päivää niin kanssakollegoille kuin ihan kaikille muillekin tyypeille!  Halusin omistaa tämän postauksen sosiaalityölle, ja koska olen itse sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija sekä vammaispalveluiden työntekijä, koen tärkeäksi myös blogissa sen, että voin ottaa kantaa ja nostaa esiin sosiaalityöteemaisia teoksia. Sosiaalityön yhtenä rikkautena on sen monipuolisuus. Sosiaalityön näköalapaikalla näet koko ihmiselämän monimuotoisen kirjon - aina vastasyntymästä vanhuuteen saakka ja kaikkea muuta siltä välillä. Ihmiselämän vaaliminen ja tukemien on sosiaalityön keskiössä, mikä ainakin itselläni jaksaa vuosi toisensa jälkeen motioitumaan tenttiviikoilla ja deadlinejen lähestyessä sekä paperitöiden ja lukuisten kirjausten lomassa.  Sosiaalityöntekijä kulkee matkaansa muuttuvan maailman sekä alati muovautuvan yhteiskunnan keskellä ja kohtaa ainutlaatuisia asiakastilanteita, joista melkein vannon, ettei yhtäkään täysin samanlaista päivä

3 kertomusta naiseudesta - osa 2: Emmi-Liia Sjöholmin Paperilla toinen tarjoaa ilmavaa autofiktiota

 Nyt olisikin taas vuoro palata blogisarjan pariin, ja tällä kertaa valokeilassa olisikin Emmi-Liia Sjöholmin vuonna 2020 ilmestynyt autofiktiivinen teos Paperilla toinen, joka pureutuu naiseksi kasvuun, äitiyteen, seksuaalisuuteen ja itsensä etsimiseen. Tämä kohuakin saanut kirja on Kosmoksen kustantama ja Sjöholmin esikoisteos. Emmi-Liia Sjöholmin teos on herättänyt kohun lisäksi paljon mielipiteitä sekä puolesta, että vastaan. Teos on suorapuheinen, toteava ja uniikilla tavalla hyvin simppeli ja arkinen. Toteavan lyhyistä ja ilmavista lauseista huokuu varmuus, kirjoittajan henkilökohtainen kokemus ja taito ilmaista itseään ja ympäröivää maailmaa ilmiöineen hienolla ja persoonallisella tavalla.  Tarinan minäkertoja liikkuu nuoruudessa ja aikuisuudessa vuoron perään. Tarina ei etene kronologisesti eteenpäin, vaan kappaleet ovat ikään kuin ajatuksenomaisia muistoja minäkertojan elämästä, jotka kumpuavat toteavina lyhyinä kappaleina muodostaen kuitenkin mielenkiintoisen ja yhtenäisen ko